Tüm Blog Gönderileri

Covid-19 Sürecinde Kamp Nasıl Yapılır?

Covid-19 Sürecinde Kamp Nasıl Yapılır?

Evde kalmak zorunda olduğumuz bu günlerde hepimiz kamp yapmayı çok özledik. Ne iyi ki artık beklediğimiz günler geldi, kısıtlamalar azalmaya başladı. Yeni normal hayatta şehirden uzaklaşıp doğada kamp yapmak artık birçoğumuzun vazgeçilmezi olacak ve salgın sonrasında da bu durum muhtemelen değişmeyecek.

Fakat şunu asla unutmayın; yeni normal kampçılık esnasında sağlık ve tedbir birincil önceliğimiz olmalıdır. Peki, yeni normal hayatta kamp yaparken hangi tedbirlere dikkat edeceğiz? Sağlığımız için hangi eski alışkanlıklarımıza elveda diyeceğiz?

Yeni normal kampçılık, T.C. Sağlık Bakanlığı ve outdoor uzmanlarımızdan en son sağlık ve güvenlik önerilerini yansıtan, Covid-19 salgını sırasında güvenli kamp ve açık havada eğlence ilgili kurallar üzerine inşa edilmiştir ve sizi koruyup daha sağlıklı yaşamanıza destek olacaktır.

İster kamp alanı işletmecisi ister kampçı olun, Yeni Koronavirüs Hastalığı’nın etkileri bölgelere göre önemli ölçüde değişiklik arz ettiği için yerel Pandemi Kurulları’nın tavsiye ve bilgilendirmelerini de takip ettiğinizden emin olun.

covid surecinde kamp nasıl yapılır

Pandemi Sürecinde Kamp Yapanlara Öneriler

1. Aynı Çadırda En Fazla 2-3 Kişi Konaklayın

Aynı aileden de olsanız tek odalı çadırda aynı anda en fazla 2-3 kişi ile konaklayın. Çadır kapılarını günlük rutin temizlik esnasında mutlaka açık bırakın ve çadır içini temizlik ardından en az 1 saat havalandırın. Genel temizliği yapacak kişinin ellerini yıkadıktan sonra eldiven takması ve temizliği eldivenle yapmasına özen gösterin. Genel temizliğin deterjanlı nemli bezle yapılması yeterli olacaktır.

2. Sosyal Mesafenizi Koruyun

Kamp düzeninizi oluştururken diğer sakinlerin kamp üçgeninden en az 6 metre uzakta kurulun. Kamp esnasında doğada gezerken diğerlerinden en az 3 metre uzakta durun. Ortak ateş ya da ocak kullanmayın. Kendi yemeğinizi getirin, hazır yemek yemekten ve içmekten kaçının. Birçok kırsal bölgenin sınırlı miktarda sarf malzemesine sahip olduğunu unutmayın, bu nedenle konaklamanız sırasında ihtiyaç duyacağınız tüm yiyecek, içecek ve ihtiyaç duyacağınız diğer tüm malzemeleri kendiniz getirecek şekilde planlama yapın. Başkalarıyla fiziksel etkileşimi olabildiğince sınırlayın.

maske takan kampcı

3. Ellerinizi Sürekli Yıkayın

Özellikle yemek yemeden önce ve banyoya gittikten sonra, burnunuzu temizlediğinizde, öksürdüğünüzde veya hapşırdıktan sonra ellerinizi düzenli olarak en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın. Temiz su kaynaklarına yakın yerde kamp yapmayı tercih edin. Eğer yanınızda su ve sabun yoksa en az %80 alkol içeren alkol tabanlı ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü onaylı bir el dezenfektanı kullanın.

Unutmayın, mikroorganizmalara (bakteri, virüs, mantar vb.) yönelik daha etkili olduğu öne sürülen birtakım özel ürünlerin temizlikte kullanılmasının fazladan koruma sağladığına dair bilimsel kanıt yoktur.

4. Maske Takmaya Devam Edin

Etrafınızda ya da yanınızda insanlar olsa da olmasa da ağız ve burnunuzu örtmek için maske kullanmaya devam edin. Bu sayede ağzınıza ve burnunuza doğrudan dokunamayacak, gözlerinize dokunmaktan da kolayca kaçınır olacaksınız. Maske ve benzeri tıbbı atıklar için ayrı çöp poşetleri kullanın.

maskeli kampçı

5. Evden Çıkma Kararı İçin Tekrar Tekrar Düşünün

Öncelikle seyahatiniz için ya da varış noktanız için herhangi bir yerel seyahat kısıtlaması olmadığından emin olun. Evinizin yakınındaki veya ilçenizdeki kamp yerine seyahat etmeyi, grubunuzun büyüklüğünü sınırlamayı ve yakın ailenizin dışındaki kişilerle iletişimi en aza indirmeyi aklınızdan çıkarmayın. Siz veya birlikte yaşadığınız bir kişi hasta ise, evde kalarak virüsün yayılmasını sınırlamak adına üzerinize düşeni yapmaya devam edin.

6. Tedbirlerin Esnetilmesinde Israrcı Olmayın

Yeni normal kampçılık tedbirlerinin esnetilmesinde ısrarcı olmayın. Her ne kadar doğada vakit geçirmek insan sağlığı ve zindeliğinin önemli bir bileşeni olsa da bu yöndeki kısıtlamaların tamamen kaldırıldığı tarihe kadar, açık havada her hangi bir girişimde bulunuyorsanız bunu sorumlu bir şekilde yapmaya devam edin.

Salgın Esnasında Kamp Yeri İşletmecilerinin Sağlığınız İçin Alması Gereken Önlemler

 

1. Çadırlar ve Ortak Alanlar Her Gün Sterilize Edilmeli

Kampçıları ağırlamadan önce kamp malzemeleri ve tesis iyice temizlenmeli ve arınık hale getirilmeli. Sağlık Bakanlığı onaylı bir dezenfektan kullanılmadan önce çadırlar, kabinler, ortak pişirme alanları, kamp masaları, tuvalet ve duşlar gibi tüm ortak alanlar sabun ve suyla temizlenmeli. Temizleme esnasında tek kullanımlık eldivenler ve önlükler giyilmeli.

eldiven ile temizlik

2. Sosyal Mesafe Kuralı Uygulanmalı

Çadır aralıkları arasında en az 2 metre mesafe konulmalı. Uyarı levhaları, yazılı notlar ve sözlü olarak sosyal mesafe kuralı kamp yerinde konaklayan herkese belli aralıklarla hatırlatılmalı. Ortak alanlarda sosyal mesafe kuralına dikkat edilip edilmediği gözlenmeli. Sosyal mesafe kuralına uymayanlar için gerekli işlemler başlatılmalı.

 

3. Her Çadır Ayrı Eldivenle Temizlenmeli

Çadırların kapıları, diğer kapalı alanların ise pencereleri günlük rutin temizlik esnasında mutlaka kapalı tutulmalıdır. Temizlik bittikten sonra da ez an 1 saat havalandırmaya devam edilmelidir. Temizliği yapacak kişilerin temizliği eldivenle yapması, eldivenleri takmadan önce de ellerini yıkaması gereklidir. Her çadır veya kapalı alandan sonra eldivenler atılmalı, eller yıkanmalı ve bir sonraki kapalı alan temizliğinde bu işlemler tekrarlanmalıdır.

su sabun ve eldiven

4. Ortak Tuvalet ve Lavabo Temizliğine Özen Gösterin

Ortak olarak kullanıma sunulan tuvalet, banyo ve lavaboların temizliğine özen gösterilmeli. Bu gibi alanlar saat başı su ve deterjan ile temizlenmeli, her 2-3 saatte ise 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya klor tabletleri kullanarak sağlığa uygunluk seviyesi en üst düzeye taşınmalı.

5. Personel Koruyucu Ekipmanla Hizmet Vermeli

 

Temizlik ve mutfak bölümleri dahil kamp yerinin tüm personelleri maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlarla hizmet vermeli.

 

6. Ateş Ölçümü Aksatılmamalı

Kamp alanına giriş çıkışlarda herkesin ateşi ölçülmeli.

7. Covid-19 Eylem Planı Oluşturulmalı

Her işletmenin mutlaka bir Covid-19 Eylem Planı olmalı. Ateşi yüksek, öksüren ya da belli başlı semptomlar gösteren bir kişi ile karşılaşıldığında ne yapılacağı, kamp yerindeki diğer kişilerin sağlığının nasıl korunacağı hakkında oluşturulan eylem planına riayet edilmeli.