Kamp çantası hazırlamak dünyanın en kolay işlerinden biridir, tek bir şartla: inceliklerini bilirseniz. Çadır, mat, uyku tulumu, fotoğraf makinesi, ilkyardım seti, yedek kıyafetler, kamp ocağı, temizlik malzemeleri, yemek gereçleri, yiyecekler… Aşağı yukarı hepimizin sırt çantası bu malzemelerle dolu.
Peki ama en doğru şekilde kamp çantası nasıl hazırlanır, kamp çantasını yerleştirirken hangi malzeme nereye konmalı, düzenlerken nelere dikkat etmek gerekir?
7 Adımda Kamp Çantası Nasıl Hazırlanır?
Kamp çantası nasıl hazırlanır kısmına geçmeden önce şunu her zaman olduğu gibi hatırlatalım: Ekipman seçiminde planlı davranıp gerçekten kullanacağınız şeyleri yanınıza almaya özen gösterin, aksi halde fazlalıklar size yol boyu yük olacaktır. Bunun için Kamp Nasıl Yapılır adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Evet, yüklerimizden arındıysak başlayalım.
1) Kamp Malzemelerini Gruplara Ayırın
Kamp çantanızı yerleştirmeye başlamadan önce birbirine benzer, aynı grupta yer alan malzemeleri bir araya toplayın ve mümkünse bir file veya bez bir torbaya koyun. Kıyafetler, mutfak gereçleri, elektronik eşyalar gibi gruplamalar yapabilirsiniz.
2) Ağırlığı her zaman çantanın ortasına verin.
Çadır, çadır malzemeleri, kamp ocağı gibi diğer malzemelere oranla daha ağır olan tüm malzemelerinizi çantanızın ortasına, sırt kısmına yakın olacak şekilde (ana bölme) yerleştirmelisiniz. Bu sayede ağırlık merkezini sırtta toplamış olacaksınız. Bu, yürürken eşyalarınızın çanta içinde sallanmamasına, yer değiştirmemesine ve gereksiz enerji tüketmemenize yarayacaktır.
3) Hafif ve hacimli malzemeleri çantanın en altına koyun.
Uyku tulumu hatta bazı yedek kıyafetler gibi üzerine binen yüklerle sıkışarak daha az yer kaplayacak şeyleri her zaman çantanın en alt kısmına koyun. Bunu uygularken ağırlık merkezini bozmamaya özen gösterin.
4) Yol boyunca kullanılacak malzemeleri çantanın en üst kısmına koyun.
Kamp alanına gidene kadar sık kullanacağınız malzemeleri her zaman çantanın en üst kısmına koyun. Bu bölüme harita, atıştırmalıklar, fotoğraf makinesi, ilkyardım seti ve fener gibi acil durumlarda ya da isteğe bağlı kullanmayı tercih ettiğiniz her şeye kolayca ulaşabilirsiniz.
5) Yürürken kullanmanız gereken malzemeleri ya da ufak tefek araç gereçleri çantanın bel kısmına yerleştirin.
Yara bandı, gözlük, bandana, pil, cep telefonu ve düdük gibi malzemeler için çantanızın bel kısmındaki bölümleri tercih etmelisiniz. Bu bölümdeki malzemelere ulaşmak için çantanızı sırtınızdan indirmenize gerek kalmayacak. Dolayısıyla yürürken fermuarı açıp almayı isteyeceğiniz, ufak tefek ne varsa bu bölüm tam da onlar için.
6) Ağırlık merkezine denk gelmedikçe çantanın dış kısmındaki askılara ağır ekipmanlar asmayın.
Çantanızın en alt kısmında bulunan askılara çadır veya uyku tulumunu bağlayabilirsiniz; bu dengenizi bozmaz. Ancak çantanızın etrafında bulunan askı yerlerine hacimli şeyler asarsanız yürüyüş boyunca sallanacakları için dengenizi de gereksiz yere bozacaktır. Bu da yol boyunca yürüyüş performansınızı olumsuz etkiler.
7- Ağırlık merkezini sırtınıza en yakın ve en orta noktaya denk getirin.
Kamp çantası hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli kural sırt kısmına koyduğunuz malzemelerdir. Çantanın sırt kısmına en ağır eşyaları koyduğunuzdan emin olun, çünkü bu omurga sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Eğer buraya kadar her şeyi doğru yaptığınıza eminseniz çantanızı sırtınıza takın ve şuna bakın: çanta ile sırtınız arasında boşluk kalıyor mu? Cevabınız mutlaka “evet” olmalı. Bir - iki parmaklık boşluk bırakmak sırtınızın yürüyüş boyunca hava almasını sağlayacak.