Tüm Blog Gönderileri

Doğa Dostu Kampçının Yaptığı 7 Muhteşem Hareket!

Doğa Dostu Kampçının Yaptığı 7 Muhteşem Hareket!

Kampa gitmek için heyecanlanmak güzel, kamp listesi yaparak yola çıkmak akıllıca, gideceğiniz bölgeyle ilgili tavsiyeleri dinlemek/okumak faydalı, sıcak bir yaz günü ya da soğuk bir kış mevsiminde doğru kıyafetleri seçmek şart. 

Evet, nefis bir doğa deneyimi yaşamak için kamp çadırı başta olmak üzere yukarıda saydığımız hiçbir şeyin eksik olmaması gerekiyor. Ama gelin görün ki yetmiyor, maalesef yetmiyor. Ne kadar heyecanlı olursanız olun, ne kadar sorup soruşturmuş giderseniz gidin, ne kadar doğru kıyafetleri seçerseniz seçin, ne kadar yol/bölge tavsiyesi alırsanız alın, yetmiyor.

Yaptığımız tüm kampların merkezinde eko sistemi korumak, arkamızda iz bırakmamak, plastik tüketimini azaltmak, geri dönüşüm yapmak ve üretmek yoksa emin olun doğa nezdinde sınıfta kalıyoruz. Unutmayın, kampçılığın olmazsa olmazı doğa dostu olmaktır, eko sistemin devamını sağlayıp, çevre bilincini yayıp, yeni kampçılar kazanmaktır. Yoksa vay halimize…

Doğa dostu kamp nasıl yapılır, doğa dostu kampçı nasıl olur?

1- Gerçek bir kampçı arkasında iz bırakmaz:

gercek kampçılar arkasında iz bırakmaz

Bu elbette karda yürür izini belli etmez demek değildir. Ama gerçek bir kampçı, arkasından gelen kampçıya ‘Ooo, bizden önce buraya kimse gelmemiş’ dedirtecek kadar bulunduğu bölgeyi temiz bırakır.

2- Gerçek bir kampçı çöpünü doğada bırakmaz:

gerçek kampçı çöpünü doğada bırakmaz

Doğa dostu gerçek bir kampçı yanında her zaman fazladan çöp poşeti taşır, poşetleri de geri dönüşümlü malzemelerden seçmeye gayret eder. Kamp bölgesine yerleştiğinde çöplerini her zaman bir bölgede kontrollü bir şekilde biriktirir, giderken de yanında götürür.

3- Gerçek bir kampçı kimyasal içerikli deterjan kullanmaz:

gerçek kampçı kimyasal içerikli deterjan kullanmaz

Doğada temizlik amaçlı kullanılan kimyasal bazlı deterjanlar canlılara zarar verir, siz bulaşıklarınızı temizlerken birçok börtü böcek kimyasallar nedeniyle ölür, yeşil alanlar da zarar görür. Bu tür temizlik ürünleri kullanmak yerine doğal maddelerle kendinize temizlik ürünleri yapabilirsiniz. Mesela sirkeyle sulandırılmış su, zeytinyağlı sabun tozu, birkaç damla arap sabunu veya hoş kokulu uçucu yağları kullanarak doğaya zarar vermeyen temizlik ürünlerini kendiniz üretebilirsiniz. Ayrıca geceden yaktığınız kamp ateşinin külü de bulaşıklarınızı pırıl pırıl yapar.

4- Gerçek bir kampçı her yerde ateş yakmaz:

gerçek kampçı her yerde ateş yakmaz

Kamp ateşi yakmak çok eğlencelidir ama ateşi tutuşturmak da söndürmek de önemli bir sorumluluktur. Ateş yakmadan önce doğru zemini seçmeyi, doğru tutuşturma ve söndürme yöntemlerini öğrenmeyi atlamayın. Hatta gittiğiniz kamp alanında daha önce ateş yakıldığından emin olduğunuz bir bölge varsa siz de ateş yakmak için o zemini tercih edin. Kamp ateşin doğaya vereceği zarara engel olmanın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın.

5- Gerçek bir kampçı sıvı sabun kullanmaz:

gerçek kampçı sıvı sabun kullanmaz

Sıvı sabun pratik bir seçenektir ancak katı sabuna oranla 5 kat fazla enerji tüketilmesine neden olur. Sıvı sabun daha fazla karbon, daha fazla plastik içerir ve her defasında belki de ihtiyacınızdan daha fazla kullanırsınız. Bu yüzden tercihinizi katı sabundan yana kullanın. 

6- Gerçek bir kampçı atık yağını doğaya dökmez:

gerçek kampçı atık yağını doğaya dökmez

Kampınız boyunca atık yağlarınızı bir kavanozda biriktirerek şehre döndüğünüzde atık yağ toplama ünitelerine atabilirsiniz.

7- Gerçek bir kampçı tek kullanımlık plastik şişe/ poşet/ çatal, bıçak kullanmaz:

gerçek kampçı tek kullanımlık plastik kullanmaz

Kamp ve şehir hayatınızda plastik şişe ve poşet kullanımını azaltmak aslında çok kolay. Sağlıklı bir matara satın alarak uzun yıllar kullanabilir ve istediğiniz yerlerden taze suyunuzu doldurabilirsiniz. Matara yerine cam şişe de tercih edebilirsiniz; poşet yerine ise her zaman bez çanta tercih edin.

 

Tek kullanımlık plastik çatal bıçak kullanımı da kamp hayatında çok pratik bir seçenek gibi görünebilir. Ama doğaya verdiği zarar aşikâr. Bunun yerine yıkanıp tekrar kullanılan, sizi uzun yıllar idare edecek kamp malzemelerini tercih edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAYFALAR:

Kamp Nasıl Yapılır?

Kamp Malzemeleri Nelerdir?

Kamp Çadırı Modelleri ve Fiyatları