Kış kampında dikkat edilmesi gereken en önemli şey doğru kamp malzemesi ve ekipman ile yola çıkmaktır. Üşüyerek geçen bir gece, kabusa dönebilecekken; üşünen gecenin ertesi gününün de verimsiz geçmesi çok yüksek bir ihtimaldir.
Kamp yapmak için seçilen yerlerin yağış sonrası oluşabilecek su taşmaları ve sele karşı korunaklı ve güvenli olmasına dikkat edilmeli. Karlı ortamlar içinse çığ düşmesi gibi durumlara önceden önlem almanız, tehlike doğabilecek yerlerde kamp yapmamanız gerekir.
Yaz kamplarına göre fazladan titizlik gerektiren kış kampları öncesi, tecrübe edinmek için mutlaka kış gelmeden kamp hayatı ile tanışmalısınız. İlk kampınızın çetin şartlarda gerçekleşmesi, iyi ekipmanlarınız olsa dahi oldukça zor geçebilir. Bu sebeple ekipmanlarınızı iyi tanımak ve doğru kullanıyor olmak, kış kampından alınacak verimi maksimuma taşıyacaktır. Doğru kurulmayan çadır, yanlış ölçülerde alınan uyku tulumu, ihmal edilen kaliteli mat seçimi, tulum içerisinde yanlış giyinmek gibi sık yapılan hataların hiçbirini yapmamalı, basit bir kış kampı öncesinde dahi bu konularda yeterlilik sahibi olmalısınız ve aşağıda listelediğimiz başlıklarda bilgi sahibi olmalısınız:
- - Kışın Nerede Kamp Yapılır?
- - Kış Kampı İçin Nasıl Çadır Seçilir?
- - Kış Kampında Uyku Tulumu Nasıl Olmalıdır?
- - Kışın Kamp Yaparken Nasıl Giyinmeli?
- - Kış Kampı Malzemele Listesi Neleri İçermelidir?
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise yaban hayatı. Gidilen bölgenin yaban hayatı çeşitliliğini bilmenizde fayda var. Hayvanların sık ziyaret ettiği dere yatakları, geceyi geçirdikleri orman iç sınırı, kullandıkları güzergahlar gibi yerlerden uzakta kamp yapmalısınız. Yaban hayvanlarının ilgisini çekebilecek yemek kokularının etrafa yayılmasını mutlaka engellemelisiniz. Eğer bu mümkün değilse, kokuları etrafa yayılan yiyeceklerinizi çadırınızın içinde tutmak yerine, dışarıda bulunan bir ağacın dalına da asabilirsiniz. Böylece olası yabani hayvan baskınında, ilk temasın çadır ile olmasını büyük oranda engellemiş olabilirsiniz. Kış kamplarında diğer mevsimlere göre yabani hayvanların uykuda olması, yazın sizi rahatsız edebilecek böceklerin, sürüngenlerin kışın görülmemeleri gibi avantajlar olsa da dikkatli olmakta yarar var.
Kışın Nerede Kamp Yapacağımızı Nasıl Seçmeliyiz?
Kış kampı için ekipmanınız ne kadar iyi olursa olsun, zorlu hava şartlarının etkisini minimum düzeye indirmek için geceyi geçireceğiniz bölgeye çok titizlikle karar vermeniz gerekiyor. Yaban hayatı, çığ tehlikesi önlemi gibi belli başlı kriterlerin yanı sıra kamp için gecelenecek bölgenin konumu da oldukça önem taşıyor. Sağanak yağmur sonrası akım hızı artan dere ya da nehrin su seviyesi de artacağı için çadırınızı, su seviyesinin üzerinde kalacak şekilde konumlandırmalısınız. Bunun için daha önceki su taşmalarının izlerini referans alabilirsiniz.
- Nehir ve dere yataklarında çadır kurmayın.
- Karlı ve buzlu ortamda zemini sertleştirmeyi unutmayın.
- Karlı havalarda ağaç altına çadır kurmayın.
- Çadırın olabildiğince az rüzgar almasını sağlayın.
- Çadırınızı güneye bakan yamaçlara kurun.
- Göl ve deniz kenarlarından uzak durun.
Karlı bir havada çadır kuracağınız zemini elinizden geldiğince sıkıştırın, çadırınızın havalandırmalarını etkileyebilecek karları uzaklaştırın. Alt kısımlardaki boşlukların kapanması ve çadırın hava alamaması oldukça tehlikelidir. Çadır kurulumu esnasında çadır etrafındaki karları kenara itin. Yoğun kar yağışı sonrası tekrar kapanırsa uygun bir zamanda tekrar temizleyin. Çadırınızın üzerinde biriken karların, çadırda oluşan yükü azaltmak için çadırı sallayarak düşmelerini sağlayın.
Karla birlikte aynı zamanda fırtına da varsa, rüzgar yönüne ya da çadırın etrafına kardan duvar yapabilirsiniz. Tabii bunu doğru zamanda yapmanız, vücut ısınızı kaybetmemeniz için de çok önemli.
Bir dağ yamacında kamp yapacaksanız, güney cephe daha uzun süre güneş göreceği için kuzeye oranla güneş ışınlarını doğrudan görme süresi artacaktır. Bunun yanında sabah güneşini kolayca görebilecek bir konumda olmanız, buz gibi geçen bir gecenin ardından en çok kavuşmak isteyeceğiniz şeylerin başında gelecektir.
Göl kenarlarında hava oldukça soğuktur, uzakta kalmaya çalışın.
Çadırınızı ağaç altına kurmamaya da dikkat edin, özellikle karlı havalarda dallarda oluşan kar birikintisi dalın kırılmasına sebep olabilir. Eğer kış kampınızı deniz kenarında yapmanız gerektiyse, fırtınalı havalarda dalga boylarının yükseleceğini ve dalgaların daha da iç kesimlere kadar uzanacağını unutmayın.
Olası acil durumlar için destek almanız gerekirse, kamp yapacağınız yere gitmeden önce en yakındaki yerleşim yerine ya da bölgeden sorumlu güvenlik güçlerine kamp yapacağınızı bildirin.

Kış Kampı İçin Çadır Seçimi
Yapılan kampların zorluk derecesine gore dört ya da beş mevsimlik çadırlar tercih edilebilir. Dış ortamla iç ortam arasındaki sıcaklık farkından oluşan nemi en az seviyeye indirebilmek için çift katmanlı çadırınız, iyi de bir havalandırmaya sahip olmalıdır. Zira içeri hapsolmuş nem mevsim ne olursa olsun üşümenize sebep olur. Aynı şekilde uyku tulumunuzu da bu nemden korumanız, ısınızı koruyabilmek için dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesidir. Diğer önemli kriterlerden birisi de çadır kumaşının su geçirmezlik değeridir. Zemin için 5000 mm, dış tente için 3000 mm ortalama bir kış kampı için yeterli gelecektir. Daha agresif şartlar için ise bu değerlerin yüksek olması aranan özellikler arasında yer alır. (Karlı zeminler için 8000 mm ve üzeri gibi)
Kış Kampı İçin Çadır Seçimi:
Eğer çadırınızı sırtınızda taşıyorsanız, nitelikli çadırınızın aynı zamanda küçük bir boyuta ve düşük ağırlığa sahip olması gerekir. Çadırın kalitesi ile fiyatını direkt olarak etkileyen en önemli iki unsur, çadırın kapalı haldeki paket boyutunun ve toplam ağırlığının en düşük seviyede olmasıdır. Süper su geçirmez bir çadırın ağırlığının 10 kg olması hiçbir şey ifade etmeyecektir çünkü. O başarılı özelliklerin yanında çadır hacminin ve sırtınıza yaptığı ağırlığın da minimum düzeyde olması gerekir. Bu noktada ultra light (çok hafif) ekipmanlar devreye giriyor: Minimum ağırlık / boyut, maksimum verim.
Çadırın iç alanının yeterli gelmediği durumlarda, çantalarınızı koyabileceğiniz geniş bagaj alanlarının olması, ayakkabı, çanta gibi ekipmanların yağmurdan etkilenmesine engel olacaktır. Çadır alırken dikkat edeceğiniz kriterlerden birisi de bagaj alanı olmalıdır. Özellikle kış kamplarında zamanın büyük bir kısmı çadırın içinde geçer. Eğer çadırda sizden başka birileri de varsa büyük bir çadırla sıkışıklıktan kurtulabilirsiniz.
Seçtiğiniz çadırın polleri sağlam ve güçlü olmalıdır. Fırtınalı, karlı gibi sert hava şartlarında mukavemeti düşük poller kampınızın yarıda kalmasına sebep olabilir. Kolay kırılmayan, esnek alüminyum poller, olası hasar sonrası elinizle düzeltilebilecek yapıdadırlar. Siz yine de yanınızda pol tamir kiti bulundurmayı unutmayın.
Çadırın kapı ölçülerinin, rahatça girip çıkabilmenize olanak tanıyacak büyüklükte olması özelliğini, aynı çadırı yaz kamplarında kullandığınızda, ekstra havalandırma için değerlendirebilirsiniz; bunu da anımsatmakta fayda var.
Çadırınızın için renk seçimi de kış kampları için oldukça önemlidir. Bol yağışlı bir günün tamamını, çadırın içinden çıkmadan geçirmeniz gerekebilir. Böylesine kapalı bir havayı, koyu ve karamsar renkli bir çadırın içinde geçirmek can sıkıcı, moral bozucu olabilir. Açık ve pozitif hissettiren renkler kapalı havalar için idealdir.
5 Adımda Kış Kampı İçin Çadır Seçimi Kriterleri
- Mutlaka 4 ya da 5 mevsim çadır alın.
- Nem transferi için çift katmanlı çadır tercih edin.
- Zemin su geçirmezlik derecesi en az 5.000 mm olsun.
- Dış tente su geçirmezliği 3.000 mm'den başlasın.
- Kış çadırınızın alüminyum pollere sahip olmasına dikkat edin.
Önemli Uyarı: Çadır Isıtıcınızı Unutmayın!
Çok soğuk havalarda kamp yapmayı düşünüyorsanız ısınmanıza yardımcı olabilecek çözümleri de deneyebilirsiniz. Çeşitli cep sobaları ile uyku tulumunu ve ayaklarınızı sıcak tutabilirisiniz.

Kış Kampı İçin Uyku Tulumu Seçimi
Kışın yapılan kamplarda iyi bir tulum hayat kurtarabilir. Soğuk bir gecenin sabahının daha da soğuk olabileceği unutulmamalıdır. Üşümüş bir bedeni ısıtabilmek için kaz ya da ördek tüyü dolgulu tulum gereklidir. Diğer tulumlar genellikle sadece mevcut sıcaklığınızı koruma konusunda işe yarar ve sizi fazladan ısıtmak konusunda pek de yeterli olamazlar. Herhangi bir sebepten ötürü, tulum içerisindeki ısıyı kaybederseniz, tekrar eski ısıya ulaşmanız zaman alacaktır. Bu nedenle, uykunuzun ortasında tuvalet ihtiyacı gibi gerekli hallerde uyku tulumunun içinden çıkmanız gerekirse, ısı kaybının en düşük seviyede olması için tulumunuzun fermuarını, tulumdan çıkar çıkmaz tekrar kapatmalısınız. İşte bu noktada kaz ya da ördek tüyü bir uyku tulumu, içinden çıksanız bile içerideki ısıyı koruyacağı için, geri döndüğünüzde sizi tekrar sıcacık karşılayacaktır.
Kuş tüyü uyku tulumlarının en büyük dezavantajı ise temizlenmesinin zor olmasıdır. Gelişen teknolojiyle birlikte, düşük devirli çamaşır makinesinde yıkanabilen uyku tulumları tercih edilmelidir. Zira bu tulumlar, içlerindeki tüy orantısı bozulmadan yıkanabilirler. Aynı zamanda ıslanma tehlikesine karşı en başarılı ve dayanıklı uyku tulumları da yine bu özelliğe sahip olan uyku tulumlarıdır.
Kışlık Uyku Tulumu Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar:
- Mutlaka Konfor Dereceleri dikkate alınmalıdır.
- Tercih edeceğiniz uyku tulumu Mumya Tipi olmalıdır.
- Seçtiğiniz tulumun Uzunluğu boyunuza uygun olmalıdır.
- Bütçeniz uygunsa Kaz ya da Ördek Tüyü dolgu tulum seçilmelidir.
- Kadın-Erkek farkı mutlaka dikkate alınmalıdır.
Kaliteli uyku için, uyku tulumu seçiminde konfor derecesine de mutlaka dikkat edilmelidir ve bu derece aralığı kadın ile erkeklerde belirgin bir şekilde farklılık gösterir. Bu fark erkekler lehine yaklaşık 5 derecedir. Yani kadınlar için -5 derece limit sıcaklığına sahip olan bir uyku tulumunun erkekler için limit derecesi yaklaşık -10 derecedir. Huzurlu bir uyku için, uyku tulumu alırken limit dereceleri yerine konfor dereceleri dikkate alınmalıdır. Çünkü limit değerleri yalnızca hayatta kalabilmeniz için gereken sıcaklık derecelerini ifade etmektedir.
Ayrıca bedeninize uygun ölçüde tulum kullanıyor olmanız da dikkat edilmesi gereken diğer önemli konulardan bir tanesi. Eğer büyük bir tulum tercih edilmişse vücudunuza bol gelen kısımlarda kalan bölgeler daha erken üşümeye başlayacaktır. Tercih ettiğiniz tulum mumya tipi, ne çok sıkı ne de çok geniş olan bir model olmalıdır. Mumya tipi tulumlar rahatsız edici gibi görünüyor olsa da kullanım açısından oldukça rahat ve pratiktir.
Kış Kampında Nasıl Giyinmeli?
Kışın ısı kaybını önleyecek, yalıtım sağlayacak outdoor giysiler giyilmelidir. Bu da katmanlama denilen yöntemle mümkündür. Katmanlamayı dıştan içeriye doğru sıralayacak olursak Dış Koruma, İzolasyon, Polar Katman, Yün Katman olarak sıralayabiliriz. Böylece fiziksel aktivite haricinde kaybedilen ısının önüne büyük ölçüde geçilmiş olur.
Arada giyilmiş pamuklu bir kıyafet teri üzerinde tutacağı için ısı kaybı kuru yüzeyle kıyaslandığında 25 kat daha fazla olabilir (suyun yoğunluğunun daha fazla olması sebebiyle). Terlemeyle birlikte hızla kaybedilen su dehidrasyona (vücutta aşırı su kaybına) neden olarak hipotermi (vücut sıcaklığının anormal derecede düşmesi) riskine sebep olur. Bu nedenle fazla miktarda terlememek için katmanlarınızı doğru seçmeniz gerekir.
Kış kampında giyilen giysileri üzerinizden çıkardıktan sonra eğer ıslak değillerse tulumunuzun içinde saklayarak sıcaklıklarını koruyabilir, sabah tekrar sıcacık bir halde giyebilirsiniz. Bu yöntem, aynı zamanda tulumunuzun içindeki boşlukları da kapatacağı için enerji tasarrufu sağlayacak ve sıcak kalmanıza yardımcı olacaktır.
Uyku tulumuna asla kalın kıyafetler giyerek girmeyin. Oluşabilecek ter ve nem üşümenize sebep olacaktır. Son olarak; gün içerisinde giydiğiniz çoraplarınızı yatarken yenileri ile değiştirin.

Kış Kampı Yaparken Mutlaka Yanımızda Olması Gereken Malzeme Listesi

Kış Kampı Malzeme Listesi
- 4 ya da 5 Mevsim Çadır
- Kaz ya da Ördek Tüyü Uyku Tulumu
- Uyku Tulumu İçliği / Çarşafı
- Şişme Mat
- Kamp Matı
- Çadır Altlığı
- Benzinli Kamp Ocağı
- Kamp Tenceresi ya da Tavası
- Plastik ya da Tahta Çatal-Kaşık-Bıçak
- Yüksek Kalorili Yiyecek
- Termos
- Termal İçlik
- Termal Çorap
- Polar
- Yağmur Geçirmez Mont
- Yağmur Geçirmez Pantolon
- Yağmur Geçirmez Ayakkabı
- Yedek Kıyafet
- Yağmurluklu Sırt Çantası
- Kafa Lambası
- İlk Yardım Seti
- En az 3m x 3m Tente
- Yeteri Kadar Pil
- Powerbank
- Kibrit, Çakmak ya da Pürmüz
- Kuru Odun, Çıra veya Talaş
- Ateş Başlatıcı Çubuk ya da Yakıt
- Keskin ve İyi Bir Bıçak
- Balta
Kış Kampı İçin Mat ve Gerekli Malzeme Seçimi
Her ne kadar iyi bir uyku tulumu kullanıyor olsanız da sıcacık geçen gecelerin kahramanı kesinlikle kullandığınız matın kalitesidir. Çünkü zeminden gelen soğuk karşısında uyku tulumunun yeterli gelmesi olanaksızdır. Bu noktada yalıtımı iyi bir şişme mat, kaliteli bir uyku çekmenize katkıda bulunurken, uyku tulumu için ayırdığınız bütçeyi de bir miktar aşağı çekebilmenize olanak tanıyacaktır. Ayrıca şişme matın altına basit bir köpük mat sererek de iyi bir yalıtım sağlayabilirsiniz.
Çadır altlığı yani footprint kullanmak, yağışlı havalarda çadır zemin kumaşının su geçirmezlik oranına takviyede bulunabileceği gibi, çadırınızın zeminini delici ve aşındırıcı maddelere karşı ekstra koruyacaktır.
Ocak ve mutfak gereçleriniz olursa, sıcak yemek ile kendinizi ya da birlikle kamp yaptığınız kişileri mutlu edebilirsiniz. İyi bir ocak ve iyi bir tencere ile pek leziz kamp yemekleri hazırlayabilirsiniz. İyi bir ocaktan kasıt, soğuk havalarda dahi çalışabilen ve performansından ödün vermeyen özelliklere sahip olmasıdır. Kış şartları ağırlaştıkça kalori değeri yüksek olan besinleri, mevsim meyvelerini tüketiyor olmanıza da dikkat etmekte fayda var.
Ayrıca buz gibi havada içilen sıcacık kahve vazgeçilmeziniz olabilir, bunun için yanınızda french press kahve termosu bulundurabilirsiniz.
Termal içlik, polar, yağmur geçirmez mont ile pantolon, bere, boyunluk gibi teknik ekipmanlar, kış kampınız süresince yapılan aktiviteyi kolaylaştıracağı gibi alınan keyfi de artıracaktır. Aynı zamanda olası ıslanma durumlarına karşı yedek kıyafetler bulundurmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Kış kamplarının geceleri uzundur. Eğer kamp yaptığınız gün uzun ve yorucu bir yürüyüş yaptıysanız, gecenin uzunluğunu hissetmeyebilirsiniz. Lakin tüm gün hiçbir şey yapmadan karanlığın çöküşünü beklerseniz o zaman da gece bitmek bilmez. İşte böyle geceler için iyi bir aydınlatma ile birçok işinizi halledebilir, geceyi daha verimli geçirebilirsiniz.
Son olarak, mutlaka temel ilk yardım bilgilerine sahip olun ve yaşanabilecek talihsiz kazalara karşı bilgili ve hazırlıklı bir şekilde önleminizi alın. Gerekli ilk yardım malzemelerini yanınızda taşıdığınız minik bir ilk yardım çantasını, kampınız süresince kolay ulaşabileceğiniz güvenli bir bölmede saklayın.
Kış Kampı İçin İpuçları
Kış kampı için sıralanacak ipuçlarının hepsi zorlu hava şartlarından minimum etkiyle sıyrılmaya dayanır; kısacası, soğukla savaşmaya. Siz de soğukla savaşın, soğuk nereden geliyorsa karşı bir atak yapın. Denizde delinmiş bir botun içinde olduğunuzu düşünün ve o deliğe hemen bir yama yapın.
-Öncelikle zeminden gelen soğuğu engelleyin. Bunu yapmak için, şişme matınızın altına ekstra yalıtım sağlaması için ince ve hafif bir köpük mat serebilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var; şişme matınızın kalınlığı ne kadar fazlaysa, zeminden gelen soğuğa karşı da o kadar dayanıklı olacaktır.
-Uyku tulumu içliği kullanın. Hem zorlu hava şartları hem de uyku tulumunuzun içindeki boşluklar ısınmanızı güçleştirecektir, eğer uyku tulumu içliğiniz yoksa, giymediğiniz kıyafetlerle o boşlukları doldurun, faydalı olacaktır. Düşük yalıtım sağlayan ince yazlık bir uyku tulumuna sahipseniz, onu da içlik yerine yanınızda taşıyabilirsiniz.
-Soğuğa karşı direncinizin yüksek olması için kalorisi yüksek gıdalar tüketin, kesinlikle aç uyumayın.
-Çatal bıçak kaşık seçiminde metal malzeme yerine hem elinizi üşütmeyecek hem de yemeğinizin soğumasını hızlandırmayacak tahta ya da plastik gibi ürünleri tercih edin.
-Uyurken yüzünüzü açıkta tutun, tulumun içinden nefes alıp vermeye çalışmayın. Çünkü nefes alıp verdikçe tulumun içine dolan buhar neme dönüşüp üşümenize sebep olacaktır.
-Uyurken yalnız değilseniz, çadırınızı paylaştığınız kişi ya da kişilerle birbirinize yakın durmaya çalışın.
-Çadırın havalandırma bölmelerini, koşullar ne olursa olsun mutlaka açık tutun.
-Kış kampınızı karlı bir bölgede geçiriyorsanız içme suyu ihtiyacınızı karlardan temin edin. Pet şişede su bulundurmanız gerekirse, donmaya karşı, şişeyi muhakkak baş aşağı muhafaza edin.
-Uyumadan önce çişinizi yapın. Vücuttan atılmayan idrar hem huzursuz bir uykuya hem de fazladan üşümeye sebep olacaktır.
-Sırt çantanızı, yağmurluğunuz ya da montunuzu tulumun üzerinden ayak ucunuza örterek ek koruma sağlayın.
-Rüzgardan korunun. Rüzgarın esiş yönüyle aranıza kurabileceğiniz tarp ile rüzgardan beslenen soğuğu büyük ölçüde engelleyebilirsiniz.
Pilleri Sıcak Tutun
Kafa lambanızın pilleri, telefonunuzun veya fotoğraf makinenizin bataryaları hatta powerbank’ınızın güç seviyesi soğuk karşısında verimsizleşecektir. Bu durumun önüne geçebilmek için, pillerinizi sıcak tutmaya çalışın. Bunları, montunuzun ceplerinde hatta tulumunuzun içinde muhafaza ederek, pil seviyelerini koruyabilirsiniz.
Kibritlerinizi Islatmayın
En çok ihtiyacınız olduğu anda ıslanmış kibritler büyük bir sorun olabilir. Kibritlerin kullanılmaz hale gelmesini önlemek için uç kısımlarına mum eritip ıslanmalara karşı koruyabilirsiniz. Yanınıza her zaman ihtiyacınızdan daha fazla kibrit almayı unutmayın.
Her Koşulda Ateş Yakma Tekniklerini Öğrenin
Kuru ve nemsiz bir ortamda, yağmur görmemiş odunları yakmak oldukça kolaydır, ama tam tersi olduğunda ateş yakmak teknik bilgi ve beceri ister.
Eğer kamp yerine aracınızla gidiyorsanız ve yeterli yeriniz de varsa, yanınızda bir miktar ince kıyılmış kuru odun ya da talaş götürün. Zaten bu kuru odun ve talaşlar tutuştuktan sonra, etraftan topladığınız hafif nemli dallar da kolaylıkla yanacaktır.
Öncesinde odun getirme imkanınız yoksa, kamp yaptığınız bölgeden topladığınız yaş odunları, keskin ve iyi bir bıçak yardımıyla, ortalarından 2’ye ve 4’e bölerek, odunların içlerindeki kuru kısmı açığa çıkarın; çünkü yaş bir odunun iç kısımları kuru kalmış olabilir. Parçalara böldüğününüz bu kuru odunlardan kuş tüyü çubuklar oluşturarak ihtiyacınız kadar temin edin ve ateşi bu kuş tüyü çubuklarla başlatın.
Son olarak işinizi kolaylaştırmak için; yanınızda mutlaka ateş başlatıcı yakıt, çıra gibi malzemeler bulundurmayı da ihmal etmeyin.