Çoğu kez duymuşsunuzdur: Hiçbir şey yapamazsan bile yürü.
En verimli, en masrafsız, en zahmetsiz eylemdir yürümek. Uzun bir süreden sonra gayet fit gördüğünüz bir arkadaşa “ne yaptın böyle” dedirten, karşılığında “hiç, sadece düzenli yürüdüm” cevabını aldığınız, sonuçlarıyla şaşkınlık yaratan bir eylemdir hatta.
Sadece sonuçlarıyla da değil faydalarıyla da şaşkınlık yaratır yürümek.
Uykuyu düzenler, enerjik ve mutlu hissettirir, motivasyonu artırır, ömrü uzatır, hafıza kaybını engeller, yağ yakar, vücuda şekil verir, stresi azaltır, kalbi ve akciğeri korur, bağırsakların çalışmasını düzenler, kolesterolü azaltır, tansiyon hastalarına iyi gelir, kanser riskini azaltır, kemikleri güçlendirir, kan basıncını düzenler, sindirimi kolaylaştırır, metabolizmayı uyarır. Yürümenin faydaları say say bitmez… Her defasında bir başka faydasını öğrenebilirsiniz, desek abartmış olmayız.
Kışın Yürüyüş Yaparken Ne Giyilir?
Kış yürüyüşü yaparken dikkat edilecek iki şey yürüyüş ayakkabısı ve kıyafet seçiminiz. Her ayakkabıyla yürüyüş yapılamayacağını bilmenizde fayda var. Mesela dik inişlerin olduğu, orta veya zor seviyeli bir diye tanımlayabileceğimiz bir alanda yürüyüş yapıyorsanız mutlaka topuk freni olan yürüyüş ayakkabılarını seçin. Her yürüyüş ayakkabısının tabanın da kauçuk olduğunu belirtelim. The North Face, Salomon, Lumberjack markalarından herhangi birinden alacağınız yürüyüş ayakkabısı size yıllarca eşlik edecek; bunu unutmayın.
Kış mevsiminde yapacağınız yürüyüşlerde sizi soğuktan, yağmurdan veya kardan koruyacak termal içlik, polar, mont ve pantolon gibi outdoor kıyafetler seçmeniz gerektiğinin de altını çizelim.
Outdoor Botlar Nasıl Seçilir ve Yağmurluk Seçimi Nasıl Yapılır adlı yazılarımızı okuyarak doğru yürüyüş ayakkabısı ve montlarını nasıl seçeceğinizi görebilirsiniz.
Türkiye'de Kışın Gezilecek Yerler Listesi
1- Buldan Süleymanlı Yayla Gölü - Denizli
Buldan Yaylası’nda kış aylarında buz tutan bir göl ve beyazla kaplanan bir bitki örtüsü sizi bekliyor. Kışı doyasıya yaşamak istiyorsanız yolunuzu Buldan Yaylası’na mutlaka düşürün. Tam bir kuş ve bitki cenneti diyebileceğimiz bir bölge burası. Temiz hava, doğal güzellik, 200’e yakın bitki ve 158 kuş çeşidi ile hem kamp hem de fotoğraf tutkunlarının uğrak yerlerinden biri. Kışın buz tutan göl etrafında yürüyüş yapıp gece de kamp atabileceğiniz bölge, Denizli merkezine 58 km mesafede. Göl ve çevresinin ‘kesin korunacak hassas bölge’ ilan edildiğini de belirtelim.
2- Uludağ Milli Parkı
Kış aylarının çekim merkezi olan bölge kayak, kar yürüyüşü ve kış kampı yapmak isteyenlerin ilgisini çekiyor. 2.543 metre rakımlı Uludağ’da karlar bazı yerlerde 3 metreyi bulduğundan yapacağınız doğa yürüyüşleri için doğru ekipman seçiminin ve deneyimin çok ama çok önemli olduğunu aktaralım. Özetle Uludağ, kışın zor ve sert koşullarda doğa yürüyüşü için ideal bir bölge. :)
3- Eriklitepe Tabiat Parkı
Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde bulunan Eriklitepe Tabiat Parkı 3 kilometrelik yürüyüş parkuruyla kış aylarında da doğa tutkunlarını ağırlıyor. Park içinde ayrılan bölümlerde kamp yapmak veya bungolavlarda konaklamak mümkün. Kışın Eriklitepe Tabiat Parkı’nın diz boyu karla kaplandığını söylemeden geçmeyelim.
4- Çınarcık Delmece Yaylası
İstanbul ve Kocaeli gibi çevre şehirlerinden gelen doğa tutkunlarını ağırlayan Yalova’nın en bilindik yaylalarından biridir. Çok sayıda ağaç türünü içinde barındıran yayla, sahilden 17 kilometre içeridedir. İçinde doğal yürüyüş parkuru da bulunan Delmece Yaylası, düzlük olması nedeniyle kamp tutkunlarının da tercih ettiği bir bölge. Geçmiş kış aylarında Delmece Yaylası’ndaki kar kalınlığı 5 santimetreye kadar çıkmıştı.
5- Dranaz ve Soğuksu Mevkii Kamp Alanı
Sinop’un ilk kar yağışını alan, köknar ve çam ağaçlarıyla kaplı bir alandır. Trekking ve kamp kurmak için tercih edilen alanın içinde şifalı olduğuna inanılan bir de su kaynağı vardır. 1.365 metre rakımlı Dranaz Dağı kış aylarında kartpostallık görüntüsüyle dikkat çeker.
6- Ilgaz Dağları Milli Parkı
Kastamonu sınırları içinde bulunan, kış aylarında ziyaretçisi bol olan şehrin en eski milli parklarından biridir. Ilgaz Dağları Milli Park genel olarak karaçam, kızılçam ve köknar ağaçlarından oluşan bitki örtüsüne sahiptir. İçinde kayak sporu merkezi ile konaklama tesislerinin de bulunduğu park, kış aylarında kar yürüyüşü yapmak için de tercih ediliyor. Bölgenin en yüksek noktalarının 2 metre kalınlığında kar yağışı aldığını belirtelim. Milli parkta yürüyüş yapmak isteyenler bölge için uygun ekipmanlarla yola çıkıp tavsiye edilen rotaları tercih etmesinde fayda var.
7- Gelidonya Feneri (Taşlıkburnu Feneri)
Antalya’nın ‘büyülü nokta’ diye tabir edilen, eşsiz güzellikte yerlerinden biridir. Öncelikle Gelidonya Feneri’ne araçla tam bir ulaşım yolu olmadığını belirtelim. Buraya yolun bir kısmını 2 ayrı güzergahtan yürüyerek ulaşmak mümkün. Birinci alternatif olarak Likya Yolu yürüyüş rotası üzerindeki Adrasan Gelidonya Feneri güzergahı. Tamamı patika olan bu yol 12 kilometre uzunluğunda. İkinci güzergah Karaöz Mahallesi - Gelidonya Feneri güzergahı. 7 kilometrelik bu güzergahın yarısından biraz fazlasını araçla gidip geri kalan kısmı yürüyerek tamamlayabilirsiniz. Patika yol boyunca bir su kaynağı olmadığını da belirtelim.
8- Yedigöller Milli Parkı
Her mevsimin en popüler kamp, piknik ve doğa yürüyüşü noktalarından biridir. Devasa ağaçlar arasında rüya gibi birkaç gün geçirmek istiyorsanız bu alana kamp atıp bol bol yürüyüş yapın. Bolu il sınırları içerisindeki Yedigöller Milli Parkı bitki, mantar ve böceklerle ilgili gözlemlerde bulunmak, belki biraz fotoğraf çekmek ve yaban hayatını yakından izlemek isteyenlere harika olanaklar sunan bir doğa harikasıdır.
9- Ulugöl Tabiat Parkı
Doğa yürüyüşü, piknik, bisiklet turu, bitki ve yaban hayatı gözlemleme gibi birçok aktivite yapabileceğiniz bir milli parktır. Ordu’nun Gölköy ilçesinde bulunan Ulugöl Tabiat Parkı’nda kayın, gürgen, kızılağaç, fındık ve meşe ağaçlarından oluşan bir doğa manzarası sizi bekliyor. Parkın içerisinde yer alan Ulugöl ve Çepekli Göl parkın cazibesini artıran doğal güzellikler üzerinde arasında.